Kaj je odtis na platnico?

Odtis na platnico pri trdi vezavi diplomske, magistrske ali doktorske naloge se lahko izvede v dveh tehnikah. Ena je tako imenovana sitotisk tehnika, drugi bolj obstojen način pa je zlatotisk.

Pri slednjem se s pomočjo v stav zloženih črk pod visoko temperaturo vtisne napis. Napis narejen z zlatotisk tehniko je lahko narejen v zlati ali srebrni barvi.

Reliefni izgled platnice, daje zaključni nalogi posebno težo.

Knjižničarji lahko iz lastnih izkušenj povejo, da se napis na platnicah, ki je izdelan s sitotiskom lahko obrabi in zbriše, če je seveda diplomska naloga tako zanimiva, da jo kdo prelista. Če ste napisali popolnoma nezanimivo diplomo pa obrabljanje ni problematično.

Kakšne so omejitve pri Zlatotisku?

Praktično nas omejuje samo površina, ki velika kot A4, seveda zmanjšan za robove. Res pa je da je z razliko od sitotiska pri zlatotisku praktično nemogoče odtisniti poljubne slike. Odtis lahko naredimo kvečjemu tistih podob, za katere imamo narejen kliše. Logotip Univerze v Ljubljani tako ni problematičen, saj imamo odličen kliše.

Kako je z Odtisom na hrbtišče?

Odtis na hrbtišče je možno izdelati, seveda samo v eni vrstici, velikost pisave pa je odvisna od zajetnosti vaše naloge.

X